\z
Flash Vijesti
You are here: Home / ARHIVA / Obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih manjina

Obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih manjina

Predtsvanice Ministarstva prosvjete Milica Pajović i  Zavoda za školstvo Vidosava Kašćelan, prisustvovale su radionici na temu ljudskih prava „Speak Truth to Power“  koja je, u organizaciji Fondacije Zajedničko društvo i vrijednosti Sarajevo i Fondacije Robert F. Kennedy, održana u Sarajevu od 26. do 28. januara. Fondacija Robert F. Kennedy ‘Human Rights’ (RFK HR) je kreirala program “ Speak Truth to Power“ koji predstavlja inicijativu za obrazovanje o ljudskim pravima. Cilj programa je obrazovanje nastavnika/ca ali i ostalih o ljudskim pravima i jačanje njihovih kapaciteta kao budućih aktivista i boraca za ljudska prava.

Koristeći priče i iskustva branitelja ljudskih prava iz cijelog svijeta, Fondacija RFK HR pruža mladim ljudima alate koji su potrebni da se suprotstave savremenim zloupotrebama i kršenjima ljudskih prava u svijetu.  Radionica je bila namijenjena nastavnicima osnovih i srednjih škola različitih struka i predstavnicima nevladinog sektora, a realizovale su je ekpertkinje Fondacije RFK HR iz SAD-a.  Ovo je bila prilika da predstavnice iz Crne Gore predstave način primjene programa o ljudskim pravima u nastavi, saradnju sa NVO, kao i ljetnje akademije koje su bile posvećene dobrim dijelom ovom pitanju. Takođe, sagledani su pravci dalje regionalne saradnje i povezivanja programa „Speak Truth to Power“ sa crnogorskim obrazovnim sitemom. Fondacija Zajedničko društvo i vrijednosti (SSVSA) Sarajevo je neprofitna organizacija. Glavni cilj Fondacije je promocija koncepta zajedničkih društava i stvaranje zajedničkih vrijednosti, ne samo u Bosni i Hercegovini i u regiji Balkana, već i širom svijeta.

28.01.2020.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top