\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Predsjednik Romskog Savjetaj: Slijedi nam intelektualni preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori

Predsjednik Romskog Savjetaj: Slijedi nam intelektualni preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori

Predsjednik Romskog Savjeta je istakao: promjene koje su se ovih dana desile  u romskom savjetu  bile su neminovne i neophodne i to se nije moglo izbjeći. Ako neko misli da su promjene  deklarativnog karaktera, ubrzo će shvatiti da su bili u zabludi. Savjet nastavlja sa radom tamo gdje  smo  stali za dobrobit našeg naroda. Ostavkom dugogodišnjeg predsjednika Romskog savjeta, svjestan sam da sam na sebe preuzeo veliku odgovornost i obavezu. Zahvalan sam članovima romskog savjeta, koji su mi ukazali povjerenje, da  u narednom periodu obavljam  dužnost  predjsednika  Romskog Savjeta.

Učinit ću sve da  opravdam  povjerenje   mojih sunarodnika, kako Roma tako i Egipćana, jer smatram da  su problemi Roma i Egipćana identični. Mnogo toga nam je zajedničko, a eventualne razlike ćemo ostaviti po strani. Cilj mi je želja da se bavimo zajedničkim problemima, jer zlo i dobro djelimo zajedno.  Tako sam  vaspitan od djetinstva, tako ću se i ponašati, da ne pravim podjele u društvu, uostalom zajedno ćemo lakše do cilja, a cilj  nam je da ostvarimo naša prava i da se za njih institucionalno izborimo.  Funkciju predsjednika Romskog  savjeta doživljavam kao obavezu i odgovornost prema svom narodu i državi kojoj  pripadam.

Neću, ne želim,  niti ću ikada pristati da budem vođa, kojeg bez pogovora treba slušat, želim da budem na usluzi svom narodu, da mi ukažu na svaku eventualnu grešku ili propust, tako sam vaspitan i tako će ostati, sve dok budem obavljao funkciju predsjednika. Problema je mnogo, decenijama  su stavljeni pod tepih i do danas su ostali  nerješeni. O tome ću javnost detaljno informisati nekom drugom prilikom.

Kao predsjednik Romskog savjeta ponašat ću se kao prvi među jednakima sa mojim saradnicima, a prevashodni cilj će nam biti, institucionalno zalaganje  za poboljšanje položaja našeg naroda u Crnoj Gori. Nećemo promjeniti kurs naših zalaganja ni za jedan pedalj. Zalagat ćemo se za demokratsko društvo, građansku Crnu Goru, gdje ćemo i mi kao  manjina  institucioanlno  definisati svoj status pod vedrim nebom Crne Gore.  Želimo da aktivno učestvujemo u  odlučivanju  i kreiranja društvenih  procesa u Crnoj Gori.

Koristim priliku da  svima  poručim, nećemo biti ničiji pijuni. Nemojte nas tako doživljavati, jer ću Vas razočarati. Ovo je prilika da sprovedemo u djelo ono za šta sam se oduvjek zalagao: „intelektualni preporod i preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori“. Samo nas nemojte sputavati i opstruirati, očekujemo podršku, ruku prijateljstva i saradnje  svih  subjekata, koji su spremni da nam pomognu na putu, kojeg smo odavno definisali, a nikada je nismo sproveli do kraja: Integracija bez asimilacije.

Želim svima da poručim da ćemo se za naša prava  institucionalno boriti mnogo energičnije, odlučnije, nego što je to bilo do sada, svakako demokratski  u skladu sa Ustavom   Crne Gore i međunarodnim standardima. Nastojat ćemo da poboljšamo saradnju  i gradimo međusobno povjerenje, sa Ministarstvom prosvjete nauke kulture i sporta, Ministarstvom Finansija i socijalnog staranja, Ministarstvom pravde ljudskih i Manjinska prava, Fondom za zaštitu i ostvarivanje  manjinskih prava Crne Gore, kao i sa ostalim međunarodnim institucijama i Nevladinim Organizacijama.

Naš slogan u našim svakodnevnim aktivnostim biće: Pravda i jednakost za sve i u svim segmentima društvenog djelovanja.  Institucionalno ćemo se boriti protiv svih oblika javne i skrivene diskriminacije po bilo kom osnovu. Mnogo je primjera selektivne pravde u našem svakodnevnom životu, a selektivna pravda je najgora vrsta nepravde. Ukazat čemo na to, jer nemamo pravo da ćutimo, to dugujemo sadašnjim, ali i budućim generacijama. Ovo je bio moj pokušaj da se ukratko iskreno  predstavim građanima Crne Gore,  narodu kojem pripadam,  crnogorskoj javnosti, međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori i Ambasadama.

Novinara Muhamed Uković

09.11.2021.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top