\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Aktuelni zakon o izboru odbornika i poslanika, ne obezbjeđuje sistemsko rješenje za autentično predstavljanje Roma i Egipćana u crnogorskom parlamentu.

Aktuelni zakon o izboru odbornika i poslanika, ne obezbjeđuje sistemsko rješenje za autentično predstavljanje Roma i Egipćana u crnogorskom parlamentu.

 

Aktuelni zakon o izboru odbornika i poslanika, nije afirmativan za romsku zajednicu i ne obezbjeđuje sistemsko rješenje za autentično predstavljanje Roma u crnogorskom parlamentu. Mi smatramo da je izborni cenzus za romsku zajednicu previsok i da ne pruža ni minimalne šanse da Romi prođu neophodni cenzus.  Potrebno je obezbjediti  sistemsko rješenje za  političku participaciju Roma i to    smanjenjem aktuelnog cenzusa  na 0.35%  važećih glasova za jedan poslanički mandat.  Politička participacija Roma u javnom životu Crne Gore je uslov svih preduslova. Nažalost kako sada stvari stoje, za tako nešto još uvijek ne postoji politička volja, ali ni spremnost da se i Romima pruži mogućnost afirmativnog pristupa rješenju ovog problema.

Nažalost, na lokalnom nivou se  najmanje radi, po pitanju poboljšanja položaja romske zajednice u Crnoj Gori. Postoje lokalni akcioni planovi,  koji nisu operativni i ne inplementiraju se u praksi. Tako da uglavnom lokalni akcioni planovi za poboljšanje položaja romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori su lista pustih želja. Realno, mjere iz LPA nemogu se inplementirati, je su neophodna sredstva za njihovu realizaciju.  Proporcionalna zastupljenost Roma u organima lokalne uprave, do danas  nema niti jednog  Roma da je zaposlen u organima lokalne uprave. Nema ih takodje među zaposlenim u javnom servisu, iako je njih dvadesetak završilo kurs novinarstva.

Kad je riječ o obrazovanju, tu zaista ima pomaka.  Svake godine je u porastu broje djece, koja su uključena u redovno školsko obrazovanje. Broj srednjoškolaca i  studenata  je takođe u porastu. Ovakvim dobrim rezultatima, svakako je doprinjela odluka Vlade Crne Gore  da  svake godine obezbjedi stipendije za srednjoškolce i studente, i to je za svaku pohvalu. To su te suštinske mjere i aktivnosti koje daju konkretne rezultate i na tome treba istrajati. Ovo je nejbolji primjer, da rezultati neće izostati, kada  se rješenju problema pristupa odgovorno, profesionalno sa konkretnim rješenjima. Nažalost malo je ovakvih primjera. Većina subjekata se bave realizacijom projekata koje nemaju suštinski karakter i uglavnom služe za jednokratnu upotrebu.

Ne vidim da postoje neki veći problemi vezano za zdravstvo, osim onih standardnih problema sa kojima se suočava čitavo crnogorsko društvo. Ali kad je u pitanju obrazovanje, svakako da i tu ima određenih nedostataka. Mali je broj djece koja uspješno završavaju osnovnu školu, još je manji broj onih koji upisuju srednju školu i studije. Dakle značajan je broj djece u dropautu. Stim problemom se treba pozabaviti, a mislim da  se o ovom problemu malo govori, možda zbog nedostatka adekvatnog rješenja za navedeni problem.

 Koliko god izgledalo, da je stanje roma tesko, ima i odredjenih pozitivnih pomaka. Po meni ključan pomak jeste  to, što smo svi zajedno svojim aktivnostima i zalaganjima uspjeli da  problem roma institucionalizujemo. Ako me pitate  dali postoje sitemska rjesenja za sve probleme sa kojima se Romi suocavaju, to je več nesto drugo i nešto na čemu treba mnogo više raditi . Dobra ideja nije grancija  da je problem rješen, kao što ni dobri zakoni nisu garancija demokratizacije društva, ako se ti isti zakoni i načela suštinski ne primjenju u praksi.

Što se tiče političke participacije moram istaći ne postoji politička volja da se ovaj problem riješi . Pitao bih te iste političare, zašto u crnogorskom parlamentu nisu podržali amnadman Pozitivne Crne Gore, koji su tražili da se Romima omogući zagrantovani mandat, ili zašto nisu podržali našu molbu da nam se smanji aktuelni cenzus na  0.35%  glasova za jedan poslanički madat. Sve partije su bile protiv navedenih predloga, što je najtragičnije i partije manjinskih nacionalnih zajednica, koje participiraju u crnogorskom parlamentu su glasale protiv amandmana koje je podnjela Azra Jasović  iz Pozitivne Crne Gore. Toliko o našim političarima, čast izuzecima, a  izuzeci uvjek postoje. Veoma se dobro zna se ko je kriv za političku diskriminaciju romske zajednice u Crnoj Gori. Romi su kolateralna šteta na političkoj sceni Crne Gore. U suprotnom ne bi smo imali primjere selektivne pravde i dvostrukih aršina.

 Muhamed Uković

04.11.2021.

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top