\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / U Crnoj Gori je na djelu selektivna pravda, dvostruki aršini i politički revanšizam

U Crnoj Gori je na djelu selektivna pravda, dvostruki aršini i politički revanšizam

Vjerovao sam da u našoj prelijepoj Domovini Crnoj Gori ima mjesta za sve, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost. Vjerovao sam da svako od nas ima pravo na život dostojan čovjeku. Vjerovao sam u bolju i srećniju budućnost generacija koje dolaze, vjerovao sam u jednakost i socijalnu pravdu. Očigledno da sam bio u dubokoj zabludi. Nažalost sve više uviđam da nam nedostaje pravde, kao osnova  ljudskog dostojanstva. Nisam izbjeglica, pridošlica ili došljak, ovdje sam rođen, ovdje su mošti mojih predaka, svoj sam na svom, ali izgleda i ničiji. Oduvjek sam se kao građanin  zalagao za pravdu i socijalnu jednakost, nažalost izgleda da sam bio u dubokoj zabludi, a pravda je očigledno bila i ostala iluzija i utopija, naročito za pripadnike etničkih zajednica, koji nisu politički homogenizovani i vječito izmanipulisani.

Od 2016. radim u skupštinskoj službi kao viši namještenik za odnose sa javnošću i Nevladinim organizacija, to je samo dio poslova koje sam svih ovih godina odgovorno obavljao. U prilog mojoj tvrdnji najbolje govori podatak  da su bivši, ali aktuelni predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj, dva puta prosljedili dopis Ministrastvu Finansija i tražili  saglasnost da se objavi konkurs vezano za poso koji radim preko pet godina, dva puta je zahtjev  odbijen.

Pri tome u dopisu je naznačeno da sam jedini pripadnik etničke zajednice, koji je uposlen  u organima lokalne uprave. Nažalost ništa nije pomoglo. Apsurdno je da nadležni lokalne uprave opštine Ulcinj  pokazuju istinsku  spremnost da me angažuju na poslovima koje godinama obavljam, međutim  Izvršna Vlast u ovom slučaju Ministrastvo Finansija odbija takvu mogućnost, primjenjujući sistem selektivne pravde i dvostrukih aršina, a selektivna pravda je najgori oblik vladavine.  Nema riječi o demokratiji, ako se ona selektivno primjenjuje, demokratije i pravde ima za sve, ili ona ne postoji.

Vjerovao sam u pravni sistem države u kojoj živim, nažalost u ovom trenutku uviđam da one  kao da ne postoje. Kako drugačije objasniti činjenicu da sam im se obratio i detaljno ukazao na tipičan primjer diskriminacije, do danas sam  ostao  bez odgovora od svih kojima sam se obratio, osim kancelarije Ombudsmana, sve pohvale za ove divne ljude. Pismenim putem sam se obratio  i Vladi Crne Gore i ukazao na sve nelogičnosti.  Iz kabineta Vlade Crne Gore, prije dvije nedelje, osiono i arogantno mi se obratio neki gospodin, čije ime nisam uspio saznati i kratko mi poručio “ Mi se ne bavimo ovakvim stvarima”. Nisam imao vremena da mu odgovorim, “ a kome treba da se obratim, kad  nadležne institucije ne preduzimaju ništa, pa samim tim i ne funkcionišu”. Nakon svega navedenog pitam se ima li smisla usvajati Strategije koje se ne inplementiraju u praksi i koje isključivo služe kao dekor. Čemu lokalni akcioni planovi, koji se u praksi ne primjenjuju. Izgleda da živimo u vremenu političkih progona, revanšizma, lažnih ideala, nepravde i jednoumlja.

Muhamed Uković

Ulcinj,07.12.2021.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top