\z
Flash Vijesti
You are here: Home / aktuelno / Već viđeno: Identičan model i matrica ponašanja aktuelne izvršne vlasti u Ulcinju, prema pripadnicima Kovačke Nacionalne Zajednice.

Već viđeno: Identičan model i matrica ponašanja aktuelne izvršne vlasti u Ulcinju, prema pripadnicima Kovačke Nacionalne Zajednice.

Sa promjenom Izvršne Vlasti pripadnici Kovačke nacionalne zajednice   očekivali su neke pozitivne promjene.  Nažalost ništa se spektakularno nije desilo. Odnos Izvršne Vlasti prema nama  je ostao  isti. Ni danas nas nema u organima Lokalne uprave, ali ni u javnim preduzećima. Aktuelna Izvršna Vlast nema sluha za naše potrebe i naša prava, koja su jasno definisana Ustavom Crne Gore, kao najvećim pravnim aktom svake države.

Postavlja se pitanje dali su Ustavom navedena prava rezervisana samo za jednu zajednicu? Dali navedena prava ne važe za nas? Dali je logično da zajednica koja se bori za svoja prava, ta ista prava osporava drugim manjinskim zajednicama  Dali je takvo ponašanje humano i moralno…  Smatram da to nije demokratski iskorak i princip moderne demokratije. Prava postoje za sve, ili ona ne postoje. Ako jednoj zajednici omogućite ostvarivanje njihovih  prava, a drugu zajednicu marginalizujete i opstruirate u ostvarivanju njihovih prava to se smatra  diskriminacijom. Dakle na djelu imamo  selektivnu pravdu  i dvostruke aršine, a to je najgori oblik vladavine i u praksi se to naziva despotizam,  zadovoljavanje  partikularnih interesa najužeg rukovodstva članova  partije, koje čine izvršnu vlast. Ništa čudno i ništa novo: Već viđeno – Deža vu.

Moderno i prosperitetno društvo definiše drugačije principe i vrijednosti: jednaka prava za sve. One ne mogu biti zasnovane na opstrukciji i zabrani prava drugima, naročito ne onih koji su vjekovima bili diskriminisani, izmanipulisani i  sistemski svrstavni u građane drugog reda, to nije civilizacijski, ali nije ni moralno.

Ako kao društvo težimo demokratskim principa kakvim se  retorički u javnosti predstavljamo, onda je neophodno promjeniti sistema ponašanja i matricu političkog djelovanja.  Ono mora biti u skladu za evropskim demokratskim standardima. Nažalost danas se javna politika  vodi isključivo uskostranački, u interesu političkih istomišljenika, a javni interes građana se zanemaruje i to je ono što nas  sve zajedno vodi u stagnaciju društvenog prosperiteta.

Iz navednog  proizlazi da je retorika koja je proklamovana  predizbornim aktivnostima bila prazna priča i prizemni pokušaj manipulacije sa građanima. Obećali su nam, prava za sve, obećali su nam pozitivan pristup u rješavanju naših problema, obećali su nam inkluziju u lokalnoj upravi, javnim preduzećima. Ništa od toga. Ipak ostaje nada da će se nosioci izvršne vlasti možda dozvati pameti i shvatiti da je njihov pristup prema našoj zajednici bio nekorektan, Mi smo spremni da sa predstavnicima izvrše vlasti  razgovaramo na jedan konstruktivan način na bazi dijaloga, uspostavimo dobru saradnju sa lokalnom upravom na zadovoljstvo svih nas. Naš je prioritet inkluzija u institucijama sistema u skladu sa Ustavom Crne Gore.

 

Ulcinj,26.10.2022.                                                                                            Muhamed  Uković

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top